Jättijäälyhty

Jättijäälyhdyn muotokieli perustuu pohjoismaiseen jäälyhtyperinteeseen, jossa ämpärillinen vettä jäädytetään yön aikana muodostamaan lyhdyn. Pimeän tultua jäisen lyhdyn sisään vietävän kynttilän liekki herättää lyhdyn eloon tuoden iloa ja lämpöä ihmisten mieliin sekä pimeään vuodenaikaan. Jättijäälyhdyn valaistus tuo kuvitteellisen kynttilän sen sisään herättäen jäälyhdyn eläväksi iloa, elämyksiä ja lämpöä ympärilleen tuovaksi palaseksi kaupunkia.

Aidon elävän tulen tavoin jättijäälyhdyn valaistus on jatkuvasti muuntautuva ja elävä, eikä se toista itseään ennalta määritellyn kaavan mukaisesti. Tämän mahdollistaa ohjaustekniikka, joka reaaliajassa generoi tulenliekin värin ja liikkeen intensiteetin muuttuvaksi avointa dataa hyödyntäen. Liekin väri muuttuu lähes reaaliajassa päivittyvään sääennusteeseen perustuen. Poutaisella säällä liekin väri hehkuu elävän tulen oranssinpunaisissa sävyissä muuntautuen sadekelillä syvän siniseen sävyyn. Täysin pilvettömällä säällä värit muuttuvat taivaansinen ja valkoisen sävyihin. Talven tullen räntäsateella jättijäälyhty tuo pilkahduksen lämpöä punaisen ja purppuran sävyillään ja ennusteen näyttäessä lumisadetta voi nähdä hiutaleiden laskeutuvan myös jäälyhdyn säleissä. Tulenliekkiä jäljittelevien ohjelmien liikkeen intensiivisyys perustuu  reaaliaikaiseen dataan liikennemäärästä Tampereen keskustassa. Liekit lepattavat kiivaimmillaan, kun autoja on liikenteessä paljon ja rauhoittuvat liikenteen vähentyessä.

Jättijäälyhdyn uuden elämän myötä interaktiivisuus on tehty ihmisille myös kirjaimellisesti käsin kosketeltavaksi. Jäälyhdyn rakenteeseen on asennettu painike, joka arpoo jäälyhtyyn hetkeksi kokonaan uuden valaistusilmeen kolmesta vaihtoehdosta. Voitkin antaa jäälyhdyn leikkimielisesti arpoa onko joukkueesi Ilves vai Tappara jäälyhdyn syttyessä jommankumman joukkueen väriin. Jäälyhty saattaa myös tarjota puolueettoman revontulten väreissä tanssivan valaistuksen napin painalluksella.

 

Kategoriat: Kaupunkitila, Ulkovalaistus, Valotaide
(+)