Saunan Valaistus

Sauna on suomalaisille tärkeä osa identiteettiä ja kulttuuria. Sen merkitys on aikojen saatossa kuitenkin muuttunut. Aiemmin sauna on toiminut peseytymisen lisäksi paikkana jossa elämän kaari alkoi ja loppui. Nykyään saunan merkitys liittyy enemmän yhdessäoloon, rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Käyttötarkoituksen muutoksen myötä myös saunan tunnelmaan ja ilmeeseen on alettu kiinnittämään enemmän huomiota.

Saunan tunnelmaan vaikuttaa käyttäjien lisäksi itse tila ja sen materiaalit. Valaistuksen merkitys tunnelman luojana on merkittävä. Nykyään löytyy erilaisia saunoja aina vaaleista ja valoisista, tummiin ja tunnelmallisiin. Yhteistä kuitenkin on se, että valoa jokatapauksessa tarvitaan.

Puusaunaan tunnelmaa ja eloa tuo lasiluukun läpi kajastava tuli. Se luo rauhoittavaa eloa hämärään tilaan. Tulessa on jotain alkukantaista ja mystistä, niinpä sen katseleminen voi vangita lumoihinsa pitkäksikin aikaa. Ensisijaisen tärkeää on että tila koetaan viihtyisäksi ja turvalliseksi. Turvallisuuden tunne tulee tilan ja siinä olevien asioiden hahmottamisesta. Saunan keskeisin yksittäinen elementti on kiuas. Se toimii saunan sydämenä ja katseen vangitsijana. Valaistus antaa monta tapaa korostaa kiukaan asemaa. Valaistuksella voidaan korostaa käytettyjen materiaalien luonnetta. Seinien ja lauteiden sekä katon pinta, muoto ja väri voidaan nostaa esiin valaisemalla niitä eri tavoin. Näiden valittujen asioiden valaiseminen riittää usein myös tuomaan tilaan tarpeeksi yleisvaloa portaiden ja muiden korkeuserojen turvalliseen havaitsemiseen. Harkitut ja viimeistellyt yksityiskohdat antavat tilalle luonnetta. Harkiten toteutettu saunan valaistus vahvistaa tunnelmaa ja elämystä joka saunomisen yhteyteen halutaan luoda.

 

Kategoriat: Sisävalaistus
(+)